Programmamanagement Tour de Force

Een brede coalitie van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en samenwerkingsverbanden die verantwoordelijk en betrokken zijn bij het fietsbeleid in Nederland heeft zich verenigd in de Tour de Force. Men wil zich de komende jaren sterk maken om een verdere groei van het fietsgebruik mogelijk te maken, door meer prioriteit te geven aan fietsbeleid, kansen te benutten en belemmeringen weg te nemen. Koos Louwerse heeft van begin af aan als kwartiermaker met de ‘Tourleiding’, het 'Tourbureau', de ‘ploegleiders’ en later de 'wegkapiteins' de organisatie uitgewerkt en is daarna aangebleven als programmamanager. Dit is een typisch voorbeeld van onze expertise in het zorgen voor duurzaam verkeersbeleid door het samenwerken met alle betrokkenen. Onze werkzaamheden variëren: procesmanagement, inhoudelijke ondersteuning (zoals bij het meeschrijven aan de Agenda Fiets en het Uitvoeringsprogramma), bestuurlijke ondersteuning en organisatie van bijeenkomsten (zoals de jaarlijkse Inspiratiedag en Fietstafel). De 'kernteams' en 'kopgroepen' van de Tour de Force zijn samengesteld uit deelnemers vanuit wegbeheerders, openbaar bestuur, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, wetenschap en mobiliteitsbedrijven en beslaan dus het volledige spectrum van het Nederlandse fietsbeleid. Koos heeft er in aanzienlijke mate aan bijgedragen dat die grote groep beleidsactoren elkaar gevonden heeft in een landelijke Agenda Fiets 2017-2020.

Lees meer

F10-netwerk van Nederlandse fietssteden

Gedurende 3 jaar was Koos Louwerse de programmamanager van de Tour de Force, de nationale toekomstagenda Fiets van Nederland. Sinds 2018 en ook in 2020 is hij de manager van de F10: een netwerk van inmiddels 18 Nederlandse steden die een ambitieus fietsbeleid voeren: ze gaan voor het rapportcijfer 10. De F10 opereert onder de vlag van de Tour de Force. Tweemaal per jaar ontmoeten de wethouders van de F10-steden elkaar. De steden wisselen kennis en ervaringen uit en fungeren als ‘living lab’ voor het uittesten van fietsinnovaties.

In de F10 zitten de volgende steden: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, ’s-Hertogenbosch, Houten, Leiden, Maassluis, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

Lees meer

De toekomst van het fietspad

De Tour de Force start een inhoudelijk verkenning naar 'de toekomst van het fietspad'. De aanleiding ligt in diverse ontwikkelingen op het fietspad, o.a. toenemende drukte, steeds meer soorten (elektrische) fietsen/voertuigen, toenemende snelheidsverschillen, etc. Dit vraagt om een herbezinning over de functie, de vormgeving en de gebruikers van het fietspad van de toekomst. Welke scenario’s zijn er denkbaar? Welke kennis is er nodig om keuzes voor te bereiden? Wie kan daar input voor leveren? TRIDÉE organiseerde een meeting met experts van gemeenten, provincies, kennisorganisaties en belangenorganisaties.

Lees meer

Inventarisatie fietsmaatregelen F10-steden

In de Agenda Fiets van de Tour de Force hebben alle overheden zich verbonden aan de doelstelling om samen een schaalsprong van 20% meer fietsgebruik te realiseren in de periode 2017-2027. Inmiddels wordt er werk gemaakt van deze afspraak: alle overheden zetten op een rij wat er nodig is om de schaalsprong mogelijk te maken. We vragen aan de F10-steden (ambitieuze fietssteden die gaan voor een rapportcijfer 10) wat hun ambitie is en hoe ze die concreet gaan maken.

TRIDÉE inventariseert voor tien F10-steden:
- de maatregelen op het gebied van fiets die de komende jaren gepland zijn,
- de maatregelen die de komende jaren ‘gewenst’ zijn, maar waar nog geen budget of capaciteit (of een andere reden) is om uit te kunnen voeren,
- potentiële maatregelen die grote knelpunten in het netwerk oplossen en zodoende voor een schaalsprong kunnen zorgen.

Op deze manier komen we samen met de steden tot een overzicht van wat een schaalsprong in fietsgebruik in steden voor de komende jaren aan (politieke) keuzes en investeringen zou vergen.

Lees meer

Een Tour de Force voor Vlaanderen?

Nederland heeft al zijn Tour de Force, begeleid door TRIDÉE. Fietsberaad Vlaanderen vroeg ons om te verkennen of en hoe dit ook voor Vlaanderen een goede zaak zou zijn. Bedoeling is een schaalsprong in het fietsbeleid om zo het fietsgebruik een fikse duw in de rug te geven. Daarvoor moet een breed veld aan actoren gaan samenwerken met een langetermijnagenda, hoge ambities en extra investeringen. In de verkenningsfase bevroegen we actoren en brachten we deze rond de tafel brengen om een aanzet te maken voor een werkagenda en een netwerkstructuur.

Lees meer

Agendasetting Tour de Force

In de rol als agendasetter signaleert Tour de Force actualiteiten en aandachtspunten vanuit het brede netwerk, die zij vervolgens agendeert bij invloedrijke partijen. Om de agendasetting steviger in te zetten is Koos Louwerse ingehuurd als coördinator van deze activiteiten. Hij werkt daarvoor samen met de lobbyisten vanuit de verschillende overheden - VNG, IPO en Vervoerregio’s - en de lobbyisten van de ANWB en de Fietsersbond.

Lees meer

Campagne ‘Zet de fiets op 1’

Die oproep deed een brede coalitie van maatschappelijke organisaties aan de kandidaat-raadsleden. Het doel van de campagne was om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor het belang van goede fietsvoorzieningen in Nederlandse gemeenten. TRIDÉE begeleidde de campagne in opdracht van de Tour de Force.

Fietsen dient vele maatschappelijke doelen. Als we het fietsgebruik in Nederland willen stimuleren, is het van belang om extra te investeren in goede en veilige voorzieningen, zo werd gesteld in de oproep. Te denken valt aan brede, veilige fietspaden, stallingen en fietssnelwegen voor langere afstanden.

Naast de oproep en een factsheet is ook een toolkit ontwikkelt voor burgers die deze oproep onder de aandacht willen brengen van raadsleden en wethouders. Verder organiseerde de Tour de Force in 8 provinciesteden een fietstour.

Lees meer

Fiets in nieuwe coalitieakkoorden provincies

Om de fiets een nog prominentere plek te geven op de agenda van de Statenleden, heeft de Tour de Force de twaalf provinciale griffies aangeschreven om de fiets extra onder de aandacht te brengen. Met een factsheet en begeleidende brief zet Tour de Force in de verf welke rol de fiets speelt als bijdrage tot brede maatschappelijke opgaven rond gezondheid, klimaat en duurzaamheid, inclusieve samenleving, woningbouw en verstedelijking, mobiliteit in landelijk gebied, en bereikbare en leefbare steden. Cijfers illustreren hoeveel er al wordt gefietst én dat er nog potentie voor groei is. TRIDÉE stelde de brief en facsheet op en verzorgde de mailing.

Lees meer

Investeer in de fiets

Het fietsgebruik groeit, maar het gaat niet goed met de verkeersveiligheid van fietsers in Nederland. In 2022 vielen er 290 dodelijke fietsslachtoffers in het verkeer, het hoogste aantal sinds het begin van registratie in 1996. Ook het aantal ernstig gewonde fietsers steeg in 2022 met 19% ten opzichte van 2021, een forse groei. Daarom vraagt Tour de Force de nieuwe regering om extra geld vrij te maken om infrastructuur veiliger te maken en verkeershandhaving te intensiveren.

Doorfietsroutes zijn van belang voor de bereikbaarheid van zowel het stedelijk als het landelijk gebied: vlotte en veilige fietsverbindingen houden woonkernen, bedrijven en voorzieningen bereikbaar; ze verminderen de druk op het hoofdwegennet en het OV in de ochtend- en avondspits. Daarom vraagt Tour de Force de nieuwe regering om structureel meer geld vrij te maken voor doorfietsroutes.

Tour de Force signaleert actualiteiten en aandachtspunten vanuit haar brede netwerk en agendeert die bij invloedrijke partijen. TRIDÉE coördineert deze ‘agendasettende’ activiteiten en werkt daarvoor samen met de agendasetters vanuit de verschillende overheden - VNG, IPO en Vervoerregio’s - en van andere partners van Tour de Force, zoals de ANWB en de Fietsersbond.

Meer over de activiteiten van TRIDÉE voor Tour de Force.

Lees meer

Webdesign by Studio Odilo Girod. Built by Gerben Schmidt, BlogBird.