Onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid en inpassing, een internationale primeur
De toenmalige stadsregio Arnhem-Nijmegen was zeer actief met de aanleg van snelfietsroutes. Onderdeel van hun enthousiaste aanpak was de zoektocht naar een herkenbare bewegwijzering. Deze moest de snelfietsroutes onderscheiden van de overige fietsinfrastructuur, maar ook functioneel zijn.
Wij hebben veel ervaring met het uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Voor deze opdracht maakten we een online vragenlijst en deelden we aan fietsers op de route flyers uit met het verzoek mee te doen. In de vragenlijst vroegen we of de borden die als proef al geplaatst waren, bekend waren en welke soort borden de voorkeur had.
Het onderzoek werd aangevuld met gesprekken met de Nationale Bewegwijzeringsdienst, die in principe wilden vasthouden aan de bestaande rode/groene fietsbewegwijzering. In het eindrapport hebben we zo goed mogelijk gezorgd dat iedereen zich kon vinden in de conclusies en aanbevelingen. De stadsregio (en later de provincie) kozen uiteindelijk een paarse bebording die er nu nog steeds naar tevredenheid staat.
Wil je graag meer weten over dit project? |
Kennis verder ontwikkeld voor Fietsberaad Vlaanderen.
Lees meer
Een efficiënte methodiek om de kwaliteit van fietsinfrastructuur te bepalen en verbeteren
Lees meer
Regionale snelfietsroutes als deel van de oplossing van Brusselse mobiliteitsproblemen
Lees meer
Maaswijdte en barrières in een stedelijk fietsnet
Lees meer
Via discussie naar nieuwe richtlijnen
Lees meer
Wat leren we van het functioneren van een fietsstraat in de praktijk?
Lees meer