Wat is er de afgelopen jaren bereikt voor de fiets en is dat voldoende voor de toekomst? TRIDÉE onderzocht de toekomstbestendigheid van het fietsbeleid van de gemeente Haarlem
Fietsen heeft al jaren prioriteit in het bereikbaarheids- en mobiliteitsbeleid van de gemeente Haarlem. De rekenkamercommissie wilde onderzoeken wat er inmiddels is bereikt en of het huidige beleid voldoende anticipeert op verwachte ontwikkelingen.
TRIDÉE heeft het fietsbeleid geëvalueerd op 10 kwaliteitsaspecten. We hebben daarvoor beleidsdocumenten geanalyseerd, gesprekken gevoerd met diverse betrokkenen en de Haarlemse situatie vergeleken met de fietsontwikkelingen in vergelijkbare Nederlandse steden. Daarnaast hebben we een de gemeente begeleid bij het uitvoeren van een zelf-evaluatie. De RKC heeft zelf via het Digipanel een onderzoek onder de inwoners van Haarlem gehouden.
Uit de evaluatie komt naar voren dat Haarlem fietspotentieel heeft, maar dat het nog een slag moet maken om een ‘echte’ fietsstad te worden. Belangrijk hierbij is het vertalen van de fietsambitie naar concrete fietsmaatregelen en het inzetten op een toekomstbestendig fietsbeleid in de breedte.
Lees het rapport hier.
Samenbrengen van actoren in het Nederlands fietsbeleid zorgt voor een nationaal programma met impact.
Lees meer
De in 2009 gelegde basis van het succes van de Antwerpse Velo's.
Lees meer
Een omvattend gemeentelijk fietsactieplan via de Europese BYPAD methodiek
Lees meer
Een handboek met voor ieder wat wils, van geïnteresseerde startende gemeenten, tot volbloed fietssteden....
Lees meer
Coaching: ‘peer’ gemeenten, een plaatsbezoek, zelf-evaluatie en onze intensieve begeleiding
Lees meer
Begeleiding en evaluatie van Waalse gemeenten in fietsbeleid, als centraal deel van het Waalse fietsbeleid
Lees meer